Czy żywienie ma znaczenie?

W obecnym czasie widoczny jest wzrost częstości występowania chorób cywilizacyjnych m.in.: otyłość, choroby tarczycy, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca typu 2, choroby układu krążenia, osteoporoza, próchnica, niedokrwistość oraz nowotwory. Zatrważający jest fakt, iż schorzenia te występują w coraz to młodszym wieku zarówno u kobiet i mężczyzn.

dieto

Barwniki, emulgatory, stabilizatory i konserwanty to część składników znajdujących się w żywności, którą można znaleźć na sklepowych półkach. Dodatki te nie poprawiają wartości odżywczej jedzenia, natomiast sprawiają, że jest ona bardziej interesująca dla konsumenta.

E dodatk

Zanieczyszczenia środowiska, oraz występujące dodatki w żywności sprawiają, że nasza odporność (ponieważ od niej wszystko się zaczyna) zaczyna się obniżać, symptomy nie muszą być widoczne od razu, ale z czasem są dość widoczne pod postacią toczącego się stanu zapalnego, zmęczenia permanentnego, osłabienia i gorszej kondycji skóry paznokci i włosów. To część z objawów występujących przy chorobach autoimmunologicznych, które są niczym innym jak przewlekłym, stanem zapalnym różnych narządów wynikających z dysfunkcji układu immunologicznego.

Choroby-autoimmunologiczne

Odpowiadając zatem na pytanie w tytule zawarte „ Czy żywienie ma znaczenie ?” należy jasno i precyzyjnie powiedzieć TAK!!!. Nie tylko w w profilaktyce ale i podczas leczenia, trwania choroby.

zdjecie.png

Według Światowej Organizacji Zdrowia (World Health Organization – WHO) aż 30% wszystkich przypadków zachorowań na choroby nowotworowe jest przyczynowo związanych ze sposobem odżywiania (dietozależne). Prawidłowe żywienie ma znaczenie w czasie trwania choroby nowotworowej i może przyczynić się do skutecznej terapii antynowotworowej. Celem leczenia żywieniowego u chorych jest: prewencja i leczenie niedożywienia, zapobieganie powikłaniom wyniszczenia, wzmocnienie efektów leczenia a także zniwelowanie działań niepożądanych, związanych z leczeniem onkologicznym oraz poprawa jakości życia i wydłużenie czasu przeżycia chorych.

cc

Ważnym jest więc aby, stosować odpowiednią dietę w zależności od schorzenia i indywidualnych cech organizmu pacjenta. Właściwie dopasowana dieta jest jedną z najbardziej naturalnych metod leczenia chorób. Należy propagować schematy diety optymalnej, która poza dostarczeniem do organizmu wszystkich niezbędnych składników odżywczych, witamin i soli mineralnych, będzie zawierać przeciwutleniacze, probiotyki, prebiotyki i wszelkie substancje wzmacniające układ odpornościowy, co pomoże w jego sprawnym działaniu w walce z wolnymi rodnikami i w zapobieganiu chorobom.

2017-08-22 22_00_17-Logo Herbisariumzdrowie, żywienie

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s